Ullevål Idrettslag 100 år – turn og bandy består! |
Lukk
|
Fra arkivet Ullevål IL 90 år: Ordfører Fabian Stang åpnet Bergbanen og klubbhuset
Drives kun av frivillige
100-åringen lever i dag i beste velgående med 545 medlemmer fordelt på 309 i bandy og 236 i turn. Oslo-klubben er veldrevet på frivillig basis med nærmere 70 tillittsvalgte og uten ansatte i administrasjonen. Dette har vært viktig for å holde deltaker avgiftene lave, noe som både idrettspresident Berit Kjøll og generalsekretær i Oslo Idrettskrets Magne Brekke trakk frem som særdeles positivt i sine hilsningstaler i anledning jubileumsmottakelsen på klubbhuset den 17. juni.
Fotball var de første årene eneste idrettsgren, men ble nedlagt i 1983. Uansett kan klubben skryte på seg å ha fostret unge Arne Brustad som senere gikk til Lyn. Hagebygutten scoret alle tre målene i OL bronsekampen mot Polen i Berlin 1936. Utvilsomt norsk fotballs største prestasjon gjennom tidene.
Ullevaal Stadion
Ullevål IL var i 1922 initiativtaker til oppføringen av Ullevaal Stadion og fikk tidlig med seg Lyn som ledet gjennomføringen i samarbeid med Akerklubben (Ullevål, Tåsen og Nydalen). Ullevaal Stadion stod klar i 1926. Fotballforbundet fikk overdratt aksjene fra Aker kommune i 1935 fordi Ullevaal Stadion etter omorganiseringen lå innefor Oslo kommune sine grenser. Ullevål IL innløste sine aksjer i 1993. Pengene ble benyttet til å nedbetale lån på det klubbhuset som ble åpnet av ordfører Albert Nordengen i 1984 og revet i forbindelse med Bergbaneutbyggingen (kunstisbane) i 2007.
Turn er den eldste gjenværende idretten i Ullevål IL og startet opp allerede i 1923. Turn tilbudet har hatt og har stor betydning i lokalsamfunnet med Ullevål skole som sentrum for aktivitetene. Det har i mange år vært stor kamp om plassene for å få barna sine med på turnpartiene for de minste. Herrepartiet og damepartiene klarer fint konkurransen med de profesjonelle og dyre helsestudioene.
Et av de historiske høydepunktene for Turnavdelingen var arrangementet av Akershus kretsturnstevne på Ullevaal Stadion i 1953 med 600 deltakere. Som en kuriositet til ofte nevnte «overlevelsesidretter» tar vi med viktigheten av at barna på turn også måtte lære seg å klatre i tau og komme seg ned uten å «brenne» hendene. Dette var viktig fordi alle hadde branntau hjemme i etasjene.
Bandy ble tatt opp på programmet høsten 1933. Formann og senere æresmedlem Einar Rønneberg uttalte følgende til medlemsbladet i januar 1934:» Man behøver bare se bandy spilt, for å forstå at det er en meget allsidig idrett. Spillet forener i seg fotballens taktikk, tennisspillerenes slag og fri-idrettsmannens spurt.»
Ullevål IL sitt A-lag har tatt fire NM-gull i bandy siden de rykket opp til øverste nivå i 1964. Tre av de i storhetstiden på 70-tallet (1974, 75, 78) og senest i 2013 etter å ha slått Stabæk 3-2 på «Plassen» i Bærum. I tillegg seks NM-gull for juniorene, det første i 1971, og fem gull de siste 20 årene,- i 2000, 2001, 2016, 2017 og 2018. For perioden 2009-2018 kan klubben telle fem NM-gull og i tillegg elleve gjeve NM-medaljer.
DAF-cupen i Ljusdal var forløperen til dagens World Cup for klubblag. Som regjerende Norgesmester av 1975 var Ullevål IL kvalifisert for internasjonal deltakelse i oktober 1975. 14 topplag fra Sverige, 1 fra Finland og 1 fra Norge deltok. Ullevål IL overrasket alle med å slå hjemmelaget og svensk mester Ljusdal 7-6 etter straffeslag (ord.tid 4-4). Ullevål vant sin pulje på fire lag og tapte knepent semi´n mot Sandviken 1-2, men slo deretter Edsbyn i bronsekampen. Norsk klubbandys største internasjonale prestasjon til nå. I Europacupen senere på sesongen spilte Ullevål 4-4 mot Ljusdag borte, men tapte 2-4 hjemme etter å ha ledet til 15 minutter gjenstod av E-cup kampen. I 1978 ble igjen Ullevål norsk mester under ledelse av trener Per Wright og skulle møte superlaget til Dynamo Moskva i E-cupen. Ullevål tapte 1-6 på Valle Hovin og 2-9 på Dynamo Stadion i Moskva. Når man i jubileumsboken studerer den på russisk skrevne lagoppstillingen til Dynamo Moskva minner den sterkt om landslaget til Sovjetunionen på den tiden.
Ullevål IL startet sitt første damelag høsten 1987. Flere damekull har representert klubben gjennom tidene, men idag spiller flere jenter og damer bandy på Ullevål-sletta enn noensinne.
Mange gode nålevende bandyspillere og fremragende ledere kunne vært nevnt i denne jubileumsartikkelen, men det beste er kanskje å skrive; «ingen nevnt – ingen glemt» eller henvise til jubileumsboken for der er de alle med. Uten å fornærme noen tar vi sjansen på å fremheve den største spilleren og mangeårige og fortsatte lederen Kjell-Ivar «Kylling» Engebretsen og klubbens altmuligmann Finn Ericsson som har vært «gift» med klubben i drøyt 47 år.
Tennis ble etablert klubben i 1923 med flott beliggende baner mellom Halsparken og Bergsalleen vis a vis Damplassen. Avdelingen består idag av 270 medlemmer, hvorav 220 voksne og 50 juniorer. Tennisavdeligen gikk ut av Ullevål IL i 1990 og etablerte seg som egen klubb i lokalmiljøet rundt Ullevål Hageby.
Andre idretter:
Friidrett, langrenn, slalom og håndball har tidligere vært idretter organisert av Ullevål IL. Mest bemerket gjorde fri-idretten seg i sin storhetstid på 50-tallet.
Nye Bergbanen kunstisbane ble åpnet i november 2009 etter 12 års innsats fra klubben langs en svært lang og kronglete vei med mange sterke og politisk korrekte særinteresser. I forbindelse med T-bane utbyggingen østover (Ringen) forsvant Bergbanen under et fjell av stein. Etter mye motgang og hundrevis av timers innsats fra mange personer, var gleden stor da Bystyret i Oslo i 2002 vedtok at Bergbanen skulle bestå som lokal bandy- og skøytebane. Etter nok en tung politisk prosess vedtok Bystyret i november 2005 å akseptere Vital Eiendoms planforslag for utbygging av Ullevaal-stadion området. Da kunstisbanen og klubbhuset til en verdi av 42 MNOK stod klar i november 2009, hadde klubben vært uten egen bane i ni år og uten klubbhus i to år. Til tross for dette tunge løpet virket klubbens organisasjonen den gangen sterkere enn noensinne. Vital Eiendom var en uvurderlig samarbeidspartner for Ullevål IL i anleggsarbeidet, men også samarbeidet med Bandyforbundet, Bydel Nordre Aker, Oslo Idrettskrets og kommunen var viktig for at bandyen skulle vinne «slaget om Ullevaal Stadion-området». Et slag som kan sammenlignes med David mot Goliat!
Eierskap til klubbhuset er såret i gleden til 100-års jubilanten. Det gamle klubbhuset til Ullevål IL ble bygget på dugnad, egne midler, låneopptak og spillemidler. Det ble åpnet i 1984 på eget gårds- og bruksnummer, riktignok på kommunens eiendom som klubben hadde langsiktig festeavtale med. Klubbhuset ble revet i forståelse med kommunen i 2007 for ikke å forsinke fremdriften av kunstisbanen. Forsikringsverdien for klubbhuset var da 3 MNOK og all gjeld nedbetalt. Klubben oppfattet de vedtatte premissene og lovnadene slik at det gamle klubbhuset skulle erstattes med eierskap til det nye. Dette kunne av hensyn til klubbens gode samarbeidspartner Vital Eiendom først overtas 1. januar 2019. Klubben aksepterte dato for overtakelse og tidligere idrettsbyråd Guri Melby gikk inn for en seksjonering som kun krevde et vedtak i bystyret om at Ullevål IL skulle få tilbake sin rettmessige formue. Det nye byrådet som kom i posisjon høsten 2015 aksepterte ikke klubbens rettigheter og der står saken idag.
Klubbens fremtid
Foruten eierskap til klubbhuset ønsker mange medlemmer i klubben at Bergbanen bygges inn som bandyhall. Dette burde være mulig å få til for en sterk og godt organisert 100-åring. Bandyforbundet ønsker lykke til og gratulerer med 100-års jubileet!
Sognsveien 75 J
Ullevaal Stadion
Oslo
Postboks 5000
0840 Oslo
Mandag – Fredag
0830 – 1600