Foto av: NBF

Norges Bandyforbund 100 år den 17. oktober

I jubileumsåret 2020 arrangerte NBF VM bandy damer i Oslo rett før korona-viruset stengte ned Norge. Jubileumsbok er under utarbeidelse, men den store jubileumsfesten må utsettes inntil videre.

Foto av: NBF
NBF hadde felles meldingsblad med NFF til etterkrigsårene.

Bandysporten i Kristiania, den gang benevnt som hockey, var fra 1912-1920 organisert som et «hockey»-utvalg i Norges Fotballforbund, men det hadde lenge vært et ønske blant de aktive lagene om å få dannet et eget forbund.
Den 17.oktober 1920 møttes 9 klubber i Kristiania og stiftet Norges Ishockeyforbund (spilte bandy). Klubbene som deltok på stiftelsen var: Drafn, Drammen Idrettsforening, Frigg, Hasle, Kjapp-Rjukan, Mercantile, Rapp-Trondheim, Ready og Trygg.

Den første presidenten var Halfdan Ditlev-Simonsen fra Oslo-klubben Ready. Forbundet ble innmeldt i Landsforbundet og offisielt tatt opp på idrettstinget i juli 1921.

Selv om det begynte med 11-manns bandy i Norge fra 1903, spilte man fra 1908-1928 syv-manns bandy på mindre baner. Oslo-laget Ready vant det første NM i 1913 og hele 13 norske mesterskap i 7´er perioden.

I 1929 gikk man tilbake til 11-manns bandy og skiftet dessuten navn til Norges Bandyforbund (NBF). Dagens Ishockeyforbund ble dannet i 1934.

NBF er i dag et fleridrettsforbund for bandy, rinkbandy, innebandy, el-innebandy og landhockey og er medlem av tre internasjonale forbund. NBF har i jubileumsåret drøyt 30.000 medlemmer.

Gamle filmer/videoer fra de ulike idrettene vil i tiden fremover bli tilgjengelig på nettsiden vår.

Billedkavalkaden under viser noen historiske milepæler i forbundets 100-årige historie.

https://www.youtube.com/watch?v=fGsMHLFbqps