Foto av: Norges idrettsforbund

Nulltoleranse for trakassering og rasisme

Norsk idrett står sammen når vi sier #STOPP til alle former for diskriminering. Bli med på det viktige #STOPP-laget nå!

Vi oppfordrer alle klubber til å opprette en gratis nettbutikk og vinne #STOPP produkter til en verdi av 25.000 kr. 

Som tillitsvalgte og ildsjeler står vi på i eget idrettslag, i krets og forbund. Lagledere, trenere, dommere og andre sentrale verv bekles av gamle og unge. Dessverre går ikke idretten fri fra personer som har andre og ikke ønskede motiver for å være med. 

Norsk idrett skal ta uønskede hendelser på alvor. Men det er ikke lett og det må gjøres på en trygg og skikkelig måte. For et enkelt idrettslag er det heller ikke lett å avdekke verken rasisme, diskriminering, seksuell trakassering eller økonomiske misligheter. Det har også vist seg vanskelig for den det går utover, å melde fra. 

Om slike hendelser rapporteres er det viktig at varslingen blir tatt på alvor og behandles sikkert og gjennomtenkt.

Idretten skal ta vare på alle involverte, og legge til rette for at håndteringen av saken ikke fører til unødvendig påkjenning for dem som opplever eller rapporterer om rasisme eller diskriminering.

Alle i idretten har et ansvar for å reagere når de ser, hører eller registrerer rasisme og diskriminering. “Hvis du ikke reagerer, støtter du i praksis handlingen”.

Det er viktig at miljøene hvor slike saker dukker opp, snarest mulig søker hjelp. Idrettskretsen er en mulighet, Norges Bandyforbunds administrasjon har en varslerordning som klubbene og enkeltpersoner kan knytte seg til, slik at den eller de som først får saken også gir god hjelp til rett behandling. Det gjelder å ta godt vare på den og de som varsler, også den det varsles om. 

Det er nulltoleranse for trakassering og rasisme. Det målet nås først når vi reagerer når vi ser og hører avvikene.

Norges Bandyforbund støtter opp om det arbeidet Norges Idrettsforbund har startet med å synliggjøre den trakasseringen og rasismen som faktisk eksisterer innen norsk idrett. Forbundet ber klubbene også å ta disse sakene på strengeste alvor.

Sammen med rådgiver Håvard B. Øvregård fra NIF gjennomførte NBF to digitale workshops med temaer som vi tidligere ikke har diskutert og reflektert over. Det var 43 personer som deltok. Både ansatte og tillitsvalgte. Norges Bandyforbund var først ut av alle forbund til å gjennomføre slike workshops, i tett samarbeid med Norges idrettsforbund.

Oppsummert kan vi si at vi er flinke til rekruttering av aktive, men ikke like flinke til å rekruttere ledere og tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn. Vi kan bli bedre på kjønnsfordeling og må erkjenne at vi er dårlige på å jobbe med diskriminering/trakassering. 

Se også referat nederst fra workshop som ble gjennomført sammen med NIF. 

 

Oslo 27. mai, 

President Erik Hansen