Skrevet av Even Lübeck, NBF
(Redaksjonen: Iht. FIB´s regelverk ble grunnspillkampene spilt over 2 x 45 minutter).
Grusom start og stortap for Sverige
Som U17-landslaget åpnet Norge U19 mot Sverige, og Norge U19 sin åpningskamp startet drøye 40 minutter etter at U17 hadde imponert stort mot svenskene og bare tapt 2-4.
Norge U19 fikk en verst tenkelig start på oppgjøret med mål imot etter bare 59 sekunder ved Elliot Hellström etter et kjempetreff på corner. Sverige gikk opp til 2-0 etter tre og et halvt minutt ved samme mann etter at Sveriges nummer 6 hamret ballen i samme nett-tak som han skjøt corneren i.
3-0 var et faktum seks minutter ut i kampen. Colin Dahlberg fikk drømmetreff på corner og skjøt den rett opp i krysset. 50 sekundere sto det 4-0 da Norge rotet bort ballen på egen banehalvdel. August Ljung takket og bukket og skjøt kontant i mål fra ti-tolv meter. 5-0 var stillingen etter ti minutter da Ljung satte inn sitt andre mål etter et soloraid fra egen halvdel. En ordentlig marerittstart for Norge, og da tok forbundskaptein Espen Enberg timeout.
Sverige gikk opp til 6-0 etter 16 minutter før Norge reduserte til 1-6 etter 20 minutter etter en veldig bra scoring. Filip Green tråkket rundt på høyre flanke og slo ballen inn til Isak Hareide, som pirket ballen i mål fra kloss hold. Minuttet senere sto det 7-1 da kaptein Vladimir In-Fa-Lin driblet hele Norges lag og scoret, mens Albin Bysell la på til 8-1 to minutter senere da han – med ryggen mot mål – scoret Sveriges åttende må på 23 minutter. Det var også stillingen til pause.
Norge var langt mer på høyde i den andre omgangen og tapte den bare 0-3, etter blant annet et straffeslag og to sene mål imot. Dermed endte det til slutt 11-1 til svenskene.
– Vi hadde gode forberedelser til kampen, men fikk en skikkelig realitycheck av dimensjoner de første 10-12 minuttene med 6 baklengs. 4 sinnsyke skudd som vi ikke var i nærheten av å redde og 2 balltap i midtsonen som svenskene gikk inn og scoret på. Da tok jeg en timeout, fordi vi ikke var på. Vi justerte midtsonen og kom unna med 0-2 det siste kvarteret, sa forbundskaptein Espen Enberg.
– I pausen jobbet vi med å legge bak oss det første kvarteret, snakket om spissens bevegelser for å sperre av vendingene, trykke tøffere ut bakfra og begynne å tørre å eie ball. 0-0 til over halvveis i omgangen ga gode bekreftelser på justeringen. Vi fikk tre mål imot på slutten, men vi tar med oss 2. omgangen, sier forbundskapteinen videre.
– Gutta var lettere sjokkert over nivået de møtte, de trodde på et «godt Stabæk»-lag, men dette svenske laget var mye bedre enn det. Jeg snakket med de svenske lederne etter kampen. De bare ristet på hodet og gliste over skuddene som svenskene leverte. Og man ser jo Norges A-landslag mot Sverige U25 også (5-14). Det er tøft når du kommer over junioralderen.
Tap for Finland og ingen finale
Siden Norge tapte for Sverige, måtte de slå Finland for å ta seg til finale mot Sverige søndag. Det startet grusomt – 3-0 til finnene etter 20 minutter før Filip Green reduserte etter 33 minutter.
Finland økte til 4-1 og 5-1 før Arne Os reduserte til 2-5 på tampen. Det ble også sluttresultatet.
– Vi går til kampen mot Finland med vinnerinstinkt i forberedelsene, men igjen gjør vi en svak 1. omgang. Vi gjør feil opptråkk i midten og får brudd mot oss, vi prøver oss på tversoverpasninger i midtsonen og får igjen brudd på oss, vi henter ikke ball ved innslag ved vantet slik at det heller blir slått inn og brudd imot og vi har for store avstander defensivt.
Vi erkjenner sammen i pausen at det er problemet, starter i samme formasjon, men med gjentatte og enda tydeligere føringer på hva som må unngås og hva som skal til av bredt spill for å lykkes og spiller 2-2 i andre omgang, sier Enberg.
– Det virker som om automatikken i spillet og bevegelser fra egen hjemlig serie sitter så hardt i oss at det kommer automatisk fra start. Vi klarer først å endre det ved timeout eller etter en pauseprat. Her kan vi kjenne på at kun en samling med denne 16-mannstroppen er en del av årsaken. Men vi var faktisk knallgode det siste kvarteret av 2. omgang, og det var ikke på grunn av Finland, men på grunn av vårt eget engasjement, kynisme og klokskap.
Tapet for Finland gjorde at det ble 3. plass og isteden en internkamp mot U17, som U19 vant. Men heller ikke i denne 1. omgangen imponerte U19 noe særlig, og det sto bare 1-1 til pause.
– Mye prestisje sto på spill for oss mot U17. Vi førte 1. omgang, men fortsatte å gjøre feil i det offensive spillet vårt som resulterte i brudd og kontringer imot. Vi tok timeout etter bare åtte minutter fordi vi igjen var misfornøyd med starten av kampen!
1-1 ble til slutt til 4-3-seier for U19.
– Det ble gitt svært tydelig info, og vi gikk ut og tok enda bedre tak med en gang. To cornermål gjorde godt. Vi bommet på ytterligere to straffer (tre totalt), men holdt unna og vant fullt fortjent 4-3. Det ble et morsomt internt oppgjør med det rette laget som vant.
Forbundskaptein Espen Enberg oppsummerer mesterskapet:
– Jeg var fornøyd med uttaket og selve troppen, men kun én samling med de som skulle reise til VM er altfor lite. Vi jobbet bevisst med å være forberedt på trøkket fra Sverige, men trøkket ble for stort i forhold til tempo og det å være i spillet når det gjaldt taklinger og det å unngå feil i egne og farlige soner. Det var noe vi slet med gjennom alle tre kampene, men som vi kanskje hadde klart å luke mer bort med flere samlinger.
– Litt av utfordringen i denne aldersgruppen er å luke bort «klubbvaner» og få de tilpasset mot internasjonale mønsteret. I norsk eliteserie idag er det veldig forskjellig spillestil og når det er spredning på spillerne så er det en stor utfordring. I Sverige spilles det likere og da handler det mer om å ta ut kvaliteten av det man er vant til. Gutta fikk en opplevelse som forhåpentligvis gir inspirasjon til økt satsing.
Følgende spillere representerte Norge under U19-VM:
Målvakter: Marius Lerø (Stabæk), Kevin Lauritzen (Mjøndalen). Utespillere: Magnus Hansen (Solberg), Sivert Willoch (Røa), Arne Os (Høvik), Henrik Almskog (Stabæk), Jon Henrik Heyerdahl (Ullern), Victor Bunæs (Hauger), Simon Scott (Røa), Hermann Nordby (Røa), Kristoffer Hellum (Solberg), Isak Hareide (Ullern), Eirik Nordling (Røa), Joachim Undersrud (Drammen), Eliot Evensen (Røa) og Filip Green (Drammen).