Dømmekraft gjennomførte årets første samling

Dømmekraft har som mål å utvikle norske innebandydommere, og årets ni deltakere møttes for første gang under helgens Stavanger Open. Under U19-VM i innebandy var observatøransvarlig i dommerkomiteen, Inge Haug, til stede som internasjonal dommerobservatør.

Observatør under Innebandy-VM for U19 menn

Foto: IFF – I midten: Inge Haug.

IFFs dommerkomité har utnevnt norske Inge Haug, observatøransvarlig i dommerkomiteen til NBF, og Mika Saastamoinen fra Finland som dommerobservatører under U19-VM for menn i innebandy 2023. Haug trives godt i rollen som observatør, og dette er det hans tredje VM.

Gir inspirasjon til å fortsette

Man knytter alltid nye kontakter og får masse læring under VM. Dette er læring jeg kan ta med meg hjem, og dele med våre dommere og observatører. Det er veldig interessant å treffe dommerkollegaer fra andre nasjoner og se hvilke fokusområder man har i de forskjellige nasjonene. IFF har et stort fokus på at nasjonene må samarbeide, slik at forskjellene blir mindre. For meg er det en ære å få lov til å representere Norge ute i den store verden, det gir meg inspirasjon til å fortsette det meget viktige dommerarbeidet vi gjør i Norge.

Utviklingsprogram for kampledere

Dømmekraft-programmet hadde i 2022 seks deltakere fra tre ulike regioner. Gruppen hadde flere fysiske og digitale samlinger under blant annet NM-finalene i 2022 og Salming Cup. Programmet var suksessfullt, og for sesongen 23/24 er det ni nye dommere som deltar i Dømmekraft. Under Stavanger Open gjennomførte det nye kullet sin første fysiske samling.

Dommerutvikler, Tomas Trogstad, er fornøyd med den første samlingen

– Deltakerne hadde et omfattende og variert kampprogram, men det var også tid til å sosialisere seg. Vi startet med det teoretiske arbeidet som deltakerne vil gå gjennom i løpet av programmet, og det som de vil fortsette å jobbe med i ukene fremover. I begynnelsen av juni skal vi ha et digitalt møte som markerer begynnelsen på gruppens arbeid gjennom sommeren, og frem til neste fysiske samling, som vil finne sted rundt sesongstarten. Dette programmet vil vare frem til slutten av neste sesong og inkluderer fire fysiske samlinger, digitale møter, oppfølging av deltakernes lokale kamper og teoretisk arbeid mellom møtene.

Holdninger og verdier i fokus

I den første økten av helgens aktiviteter diskuterte deltakerne hva som utgjør gode holdninger og hvilke verdier som er viktige å etterleve som dommere. Dette er nedfelt i «Retningslinjer for kampledere» i både forbundet og Dømmekraft, og er grunnleggende for hvordan man skal opptre som dommer på banen. Som forbilder og rollemodeller for andre dommere i krets/region er det ekstra viktig at man etterlever disse verdiene og holdningene i alle aspekter av dommerrollen. Diskusjonene dreide seg også om hvorfor det er så viktig å representere disse verdiene og holdningene i håndtering av vanskelige situasjoner på banen, og i kommunikasjonen med lagledere og spillere. Ved å sette et eksempel for andre, kan man bidra til å skape en positiv og respektfull kultur i norsk innebandy.

Her er deltagerne i «Dømmekraft 23/24»

Are Hovdar

Han er en 52 år gammel grunnskolelærer og far til to, som bor i Klæbu, Norge. Han har vært innebandydommer i syv-åtte år og liker å fiske laks med flue som hobby. Are ble med i Dømmekraft for å forbedre ferdighetene sine som dommer og få mer selvtillit i å håndtere tøffe situasjoner under kampene.

Ida Saga Sofia Rajamäki

Hun er en 21 år gammel kvinne som opprinnelig kommer fra Finland, men flyttet til Norge i 2018 med familien som bosatte seg i Oslo. Hun spiller innebandy og var med på å vinne NM gull med Tunet før hun flyttet til Trondheim for å studere og spiller nå for NTNUI D1. I tillegg er hun en fotograf som spesialiserer seg i hunde- og bryllupsfotografering. Hun ønsker å utvikle seg til å bli en trygg og tydelig kampleder som folk ønsker å bli dømt av.

Tiril Vermund

Hun er en 23 år gammel kvinne som har spilt innebandy siden hun var liten, og nå spiller og dømmer for NTNUI i Trondheim. Hun ble introdusert for dømming da hun var 14 år og fant det givende å veilede og lære bort idretten til engasjerte barn. Hun er motivert for å utvikle seg som kampleder og har en drøm om å leve av det hun synes er givende og gøy å holde på med.

Pål Kristian Berg

Han er en 46 år gammel dommer fra Sarpsborg og dømmer for Sarpsborg IBK. Han har vært involvert i innebandymiljøet i flere år. Han begynte å dømme sammen med sin bror i 2018/19 sesongen, og ønsker nå å utvikle seg som kampleder gjennom Dømmekraft-programmet. Han ser frem til å møte og lære fra andre dommere i programmet.

Remi André Berg

Han er 43 år gammel, gift og har 3 barn i alderen 15, 17 og 20 år. Han dømmer for Sarpsborg Sharks og har dømt siden 2018/2019. Remi har ikke spilt innebandy selv, men har vært involvert i miljøet i Sarpsborg siden barna var små. Hans dommermakker er Pål Berg, som også er hans bror. Remis motivasjon for å være med i Dømmekraft er å styrke seg som dommerpar og kampledere for å bli tryggere i ulike situasjoner på banen.

Henrik Gjerde

Han er en 20 år gammel dommer fra Trondheim. Han har dømt for Nyborg IL siden 2016/17 sesongen og spilte innebandy som keeper frem til 2022. Nå er han førsteårs lærling innen IT-drift og en aktiv Rosenborg-supporter. Henrik ønsker å utvikle seg som dommer og bli enda tryggere i sin rolle gjennom å delta i Dømmekraft.

Roberto Cumare

Han er en 20 år gammel student ved UiA som både spiller og dømmer innebandy for Sunde innebandyklubb. Han er også en erfaren trener for G13-15 lag i Grimstad. Roberto ønsker å bli en bedre kampleder gjennom Dømmekraft-programmet, og han ser på dommerrollen som en mulighet til å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på banen som spiller, trener og dommer.

Johannes Matre Bergersen

Han er en 20 år gammel student som bor i Bergen, men er oppvokst i Stavanger og spiller for Sunde IBK. Han har også representert Fjell-Kameratene i 21/22 og Søreide IL i 22/23. Johannes har vært dommer siden 2018 og har dømt aldersbestemte lag i Sørvest sammen med Roberto. Nå dømmer han for Hordaland bandykrets. Han deltar i Dømmekraft for å utvikle seg som dommer og kampleder, og ønsker å håndtere 1. div Sørvest på en rolig og kontrollert måte.

Thomas Hagen Larsen

Han er 33 år gammel og har en datter på åtte år. Han bor i Sarpsborg og dømmer for Fredrikstad IBK. Han har spilt innebandy i rundt 10-11 år, og startet opp igjen i fjor etter noen års pause. Han har også vært innebandydommer i rundt tre år. Hans motivasjon for å være med på Dømmekraft er å utvikle seg som kampleder, bli tryggere og til slutt bli forbundsdommer. Han ser også frem til å møte andre kampledere og jobbe sammen for å bli bedre.