Kira står i mål for St. Croix damelag.

SØBR ønsker å sette fokus på målvakter samtidig som vi ønsker flere jenter velkommen til innebandy. Denne gang snakker vi med Kira som tidligere har være utespiller, men nå har den viktige rollen som målvakt. Kira forteller at ho sluttet med hockey fordi ho var eneste jente på laget, så hva passer bedre enn å la Kira være starten på SØBR storsatsning for å få flere jenter til innebandy. GIRLPOWER**

Vi opplever det på cuper og turneringer, ja, selv på seriekamper har lag lånt målvakter fra andre for å kunne spille. Og er det lag som må takke nei til spill pga for få spillere, er det som regel målvakt som mangler.

Vi snakket først med Kristian på Greåker som startet som utespiller, men ble spurt om å prøve seg i mål. Etter første trening forble han bakerste mann og den som passer målburet. Han utfordret Marius på Slevik som også begynte som utespiller, men etter hvert fant ut at det var mellom stengene han hørte hjemme. Så tok vi turen til Stathelle i Telemark. Der vi møter Aleksander og Audun som står i mål for Stathelle sharks. Denne gangen skal vi til plankebyen og der møter vi Kira Tjernås Jacobsen som vokter målet.

**Mer om GIRLPOWER kommer senere, det jobbes i øyeblikket med å sette sammen en styringsgruppe. Les utlysning om GIRLPOWER helt nederst i artikkelen.

Har du ikke lest de foregående artiklene om målvakter kan du lese de her:

Kristian Brevik, Greåker Bulldogs
Marius Stiansen, Slevik IBK
Aleksander og Audun, Stathelle sharks

Kira Tjærnås Jacobsen.

 • Når begynte du å spille innebandy og i hvilken klubb(er) har du spilt?
  • Om ikke jeg husker feil så var det i slutten av 2015, etter jeg hadde lagt hockey karrieren på hylla. Jeg har kun spilt i St.Croix.
 • Har du drevet med andre idretter og evt. hva var grunnen til at du begynte med innebandy?
  • Jeg har spilt hockey så lenge jeg kan huske, sluttet da med det når jeg begynte på ungdomsskolen. Jeg begynte med innebandy fordi jeg ønsket å drive med en lagsport som var ganske lik hockey, men hvor det ikke var like store krav til ferdigheter, men mer fokus på trivsel. En venninne av meg spilte på laget så jeg ble med hun på en trening, og da var det gjort, og her har jeg vært siden.
 • Har du vært utespiller også eller begynte du med å stå i mål?
  • Jeg er ganske sikker på at jeg begynte som utespiller, men siden jeg har vært hockey keeper så ble jeg raskt spurt om jeg ikke ville prøve meg i mål her også.
 • Hadde dette vært en kampanje for å verve flere målvakter til innebandy, hvordan ville du med egne ord reklamere for det?
  • Det er et godt spørsmål, jeg ville nok hatt med at målvaktene har en viktig oppgave, deres plass på laget er svært viktig og ikke minst at alle burde prøve å stå i mål som bakerste mann en eller annen gang i løpet av sin karriere. Det skader ikke å prøve, kanskje det hjelper andre til å forstå hvordan det er å være han/hun som står foran buret.
 • Hvilket draktnummer har du og er det en spesiell grunn til at du har akkurat det?
  • Jeg har #1, ingen spesiell grunn, var vel det jeg ble tildelt en gang i tiden. Skal sies at jeg stort sett har hatt det på ryggen når jeg har vært keeper i hockey også, så litt stas er det.
 • I Sverige er det en diskusjon om Zorro straffer bør bli ulovlig fordi de mener det er veldig vanskelig for målvakten å ta de, samt at det gjør at keeper spiller mer aggressivt. Hva mener du?
  • Som noen andre keepere mener jeg at vi bør gå tilbake til de gamle reglene om at man ikke har lov til å føre ballen bakover. Det er mer rettferdig for alle.
 • Du skal ha gjester og skal selv lage maten, hva blir servert på bordet?
  • Wok er jo veldig godt, så kanskje det? Kommer litt ann på hvor mange som kommer!
 • Dersom du må stille deg selv ett spørsmål og besvare det, hva ville da spørsmål og svar bli?
  • Hvilken tankegang lever du etter? At alt skjer for en grunn og enten så går det bra eller så går det over:)
 • Vil du sende utfordringen til en målvakt i en annen klubb.  (uansett divisjon og alder?)
  • Det skulle jeg gjerne gjort, men har ikke kjennskap til noen målvakter.

«Grunnen til at jeg la hockey på hylla, var at forventingene ble litt for høye i forhold til min alder og det livet jeg ønsket å leve».

Jeg ville gjerne være med venninner på fritiden, men fritid var det lite av, og som eneste jente på guttelaget kom jeg ikke særlig godt inn i gjengen deres. Det var damelag i nærheten også, men jeg kom ikke inn i gjengen der heller når jeg var 12 og de var 30.

Derfor ønsker jeg at flere jenter i alle aldre prøver idretter som ofte blir sett på som «guttete», slik at man kan få en større krets av jenter med samme interesse rundt seg.

Hovedlaget mitt var Stjernen hockey team hvor jeg spilte med guttene, men i helger ble jeg invitert til å spille cuper med mange forskjellige lag. En gang når jeg var 10-11 år og ble spurt om ikke jeg kunne være med ett lag fra Oslo til Sverige på cup, men vi måtte si nei, det ble litt mye, de var voksne og jeg var fortsatt et barn?

GIRLPOWER:

Styringsgruppen målsetninger:

•  Sette jenteinnebandyen på agendaen i SØBR.

•  Økt deltagelse av jenter i alle klubber i regionen, flere spillere og lag.

•  Identitetsbygging og attraktivt og kult å være innebandyspiller.

•  Mestring og individuell utvikling, spill og konkurranser på

       egne premisser.

•  Samhold og vennskap på tvers av klubber og lag.

Kira hilser på motstanders keeper etter en kamp på Jordal Amfi. På bildet med #44 på ryggen.

Her kan du lese hvorfor verdens raskeste ballsport også er så fantastisk.

Våre venner i Sørvest har laget en artig fun fakta side om innebandy 😉
NIF: Les om Josefine som har spilt på guttelag store deler av livet.
Fristen for påmelding til BandykidZ har egentlig gått ut, men ring Nina i DAG! så kan det være muligheter…

Så på neste trening, ta kontakt med trener/lagleder og hør om DU kan få prøve deg mellom stengene. Kanskje dette kan være noe for DEG !!!

SØBR jobber nå med å få til et tilbud for dagens og morgendagens målvakter. Kanskje kan vi få det med på «Den store idrettshelgen» eller som ett eller flere arrangement i vår region. Mer info kommer…

Helge Branting viser med hjelp av strikk hvordan målvakten dekker målet sett utifra hvor ballen ligger. Bildet er tatt på trenerkurset i 2021. Trykk på bildet for å lese mer om dette.