Kompetansehelg SØBR.

Det var planlagt både trener, dommerkurs og spillerutvikling. Nå viste det seg at akkurat denne helgen kolliderte med flere andre ting og påmeldingen ble lavere enn beregnet. Trener og målvakt kurset gikk derimot som planlagt og ble en suksess.

Tomas kan dette til fingerspissen og forklarer kursdeltakerne.

Målvaktkurs:

Tomas «Totto» Näsholm var instruktør for vårt målvaktkurs. Han kommer opprinnelig fra Hammarö utenfor Karlstad i vårt naboland. Tomas startet opp som håndballspiller og sto i mål på gatehockeylaget (vi hadde faktisk sånt på den tiden) 🙂 Når Totto var 13 år oppdaget han innebandy og begynte som målvakt på Hammarö’s guttelag. Tomas spilte i den svenske eliteserien (nå SSL). Etter noen sesonger i klubben på utsiden av Karlstad var det tilfeldigheter som førte han i kontakt med Tommy Kvisvik og Greåker IBK. De var blitt Norgesmestere og Tomas benyttet sjansen til å vise seg fram og sto godt mellom stengene i Tindlundhallen. Etter litt fram og tilbake falt valget på klubben ved Glommas bredder. Totto var blitt endel av trenerteamet til Greåker og en viktig brikke til Bulldogenes seriegull i 1996/97 sesongen.

I 1999 byttet Tomas fra Bulldog til Shark og gikk fra rødt til blått. Her fortsatte suksessen mellom de røde stolpene og når svensken får Norsk pass blir han landslagskeeper og står totalt 43 kamper med det røde, hvite og blå flagget på brystet. I 2004/05 tar han «the double» med Sarpsborg sharks.

43 landskamper, 4 seriegull og 3 NM gull som spiller. 2 seriegull og 1 NM gull som trener samt 3 junior gull. Det er ingen hvemsomhelst vi har som instruktør i Skjeberghallen denne helgen. Gutten fra Hammarö har satt sine spor i innebandy miljøet.

Deltagerne fra trenerkurset og målvaktkurset har felles trening i Skjeberghallen denne lørdagen i oktober.
Johanna Ragnarsson og Pablo Vargas var instruktører på årets trenerkurs.

Johanna Ragnarsson kommer fra Sverige og jobber som organisasjonskonsulent i Nordland idrettskrets. Pablo Vargas jobber som utviklingskonsulent i Nord-Norge. De har også tidligere arrangert Trener 1 kurs. Denne gangen tok de turen til Østfold og Sarpsborg for å undervise.

Det var 12 deltagere på årets Trener 1 kurs. Fra andre siden Bastøfergen, rettere sagt fra Stathelle kom det hele 7 deltakere , fra Sarpsborg 2 stk. En ny trener fra både Slevik og Oshaug. Bjørn-Erik er ansatt i OABR og har vært gjennom mye av dette før, men faktisk aldri gått trener 1. Han deltok som kursdeltaker men har også vært til god hjelp. Aldersspennet var fra 14 til 50. Det var en ivrig gjeng som stilte reflekterte spørsmål og hadde et stort engasjement. Deltakerne har i løpet av disse dager gått gjennom et stort materiale.

Kursdeltakerne skal nå evaluere kurset og gå gjennom noen elærings moduler før de kan be klubben trykke TRENER på treningsdressen 😉

Pablo Vargas:

«Tilbakemeldingene etter endt trenerkurs var meget positive selv etter mange timer med både teori og praksis»

Enkle midler for å synligjøre hva ballen «ser». Ting gir et annet overblikk (eller er det underblikk;) når man legger seg ned.

Tomas snakker om målvaktutstyr:

«Totto» bemerker utstyret til kursets målvakter og forteller at på hans tid fantes det ikke noe som het «keepersko». Noen brukte brytersko fordi de hadde en mykere tupp og var mer behagelig å bruke. Tomas derimot fortalte at han kuttet opp sine helt vanlige joggesko med kniv i sålen og tapet de slik at de både bøyde seg letter og at tapen gjorde at de «sklir» bedre på underlaget. Vi kan vel trygt si at dette var foregangsmodellene til dagens målvaktsko.

Jeg vet disse skoene ser ut som de tilhører «Otzi the iceman» men, det ER faktisk de første keeperskoene til Totto.
Man kan jo bare lure på hvor MANGE ganger disse her blitt benyttet…

Tomas bruker type 42 i sko, men disse var i størrelse 45+. Hver centimeter er viktig for målvakten 🙂

Totto fant kjapt ut at vanlige joggesko var både ubehagelig og upraktisk å bruke. De har stiv såle og bøyer seg ikke så lett. Dessuten sklir de dårlig. Løsningen ble å kutte opp sålen under, fra store til lilletoen slik at de enklere bøyde seg samt å tape de med medisintape. Like viktig for målvakten er plassering i og foran mål samt stillinger. Deltagerne fikk en gjennomgang av det hele og fikk noen «aha» opplevelser underveis. Nå får de ta med seg dette tilbake og jobbe videre med det.. Målvakter blir ofte oversett på treninger. Alt for mange trenere har hovedfokus på utespillerne. Bare noen gidder å stå i mål er det bra, så de andre får noen å skyte mot. Men, en målvakt kan være den viktigste spilleren på banen mange ganger.

Thea Ekholt sa det enkelt og greit:

«En målvakt kan vinne en kamp for laget sitt og det er den beste følelsen som finnes. En bra redning føles like bra som å score et mål og du kan gjøre flere redninger enn mål i en kamp«.

Når man ser situasjonen fra ballens «synspunkt» ser det ganske annerledes ut enn i oppreist tilstand. Men å lære seg tenke på den måten er ikke helt enkelt.

Plassering av målvakt:

Hadde ikke strikken vært der, ville nok Andreas holdt hendene litt høyere (utenfor strikken), de fleste ville nok det. Men, der dekker de altså ikke noe.

Så fire strikker og en ball samt en mobil å vise situasjonen på er alt som skal til for å synligjøre dette og bevisstgjøre dette både for spiller og målvakt. Da ser man også hvor mye som forandrer seg dersom Andreas hadde trukket seg en halv meter bakover.

Dette kunne man nok skrivet en hel bok om. Vi takker Totto og deltakerne for en lærerik økt.

Bilder fra Trener 1 kurset: