REKRUTTERE UTØVERE
Å rekruttere utøvere er det første man tenker på med en klubb. For hva har man dersom man ikke har noen aktive som utøver aktiviteten? Her har vi i Utviklingsavdelingen lang erfaring med hvordan vi skal bidra til at klubbene får markedsført sin idrett i skolene i nærheten. Skolebesøk er noe vi gjør mest av og som vi har svært gode erfaringer med. For å få økt medlemsmassen blant de yngste er skolebesøket ofte nøkkelen. Det er klubben selv som avgjør hvilke alderstrinn man ønsker å rekruttere fra, men på generelt grunnlag anbefaler vi barneskoletrinnene. Her er det enklest å få barna til å begynne med en ny idrett – og det er også lettest å få med aktive foresatte.
Eks. infoskriv
Hva er det viktig å ha med av informasjon på informasjonsskrivet som utdeles på skolebesøk? Det aller viktigste er at foresatte forstår hvor og når det er tilbud for å spille innebandy. Vi legger ved noen fine eksempler på utdelte skriv på skolen fra klubb.
Hvilke tiltak har vi?
Det mest grunnleggende og effektive tiltaket vi kan tilby klubber som ønsker å rekruttere barn.
Målgruppe: Barn i nærmiljøet til en bestemt klubb i en viss alder som man ønsker skal introduseres for innebandy. gjøres ofte trinnvis på et utvalg av skoler.
Læringsmål: barna opplever at innebandy er så artig at man ønsker å starte med/prøve ut idretten i idrettslaget
Varighet: En gymtime pr. klasse
Pris: Gratis – dette er utviklingskonsulentens kjerneoppgave.
Etter skolebesøk starter aktiviteten i klubben. Her må fast treningstid være på plass til lagene. Som oftest er klubben avhengig av at foresatte tar på seg roller som trenere/lagledere. I et nybegynnerkurs så tar NBF på seg trenerrollen på lagets treninger i 5 uker. Etter dette må foresatte ta over denne rollen. Det er viktig å påpeke at foresatte må være med vår instruktør i disse ukene, men vi kan lede aktiviteten. Forhåpentligvis vil dette gi nok kompetanse til foresatte om å «ta over» aktiviteten på fast basis etter disse ukene. vi tilbyr også kurset «Velkommen til innebandy» i etterkant av disse ukene.
Målgruppe og læringsmål: aktiviteten er for barna, men hovedmålet er at foresatte gjennom kurset kan overta som trenere/lagledere etter disse ukene med «innleid» trenere.
Varighet: En dag i uka i inntil 5 uker
Pris: Dette bør være gratis for deltakerne. Vi anbefaler dog at innmelding i klubb – og innbetaling av medlemsklubb gjøres slik at man får registrert utøverne som medlemmer. Klubben betaler ingenting til forbundet for disse ukene.
Et klubbdrevet tiltak på noen timer på en helgedag som arrangeres i samarbeid med forbund/region.
Målgruppe: Barn som ønsker å begynne med innebandy
Læringsmål: Ha en aktivitet i hjemmehall som gir barn lyst til å starte med innebandy i idrettslaget. Dette kan avholdes i etterkant av skolebesøk, eller istedet for selve skolebesøk. I så tilfelle er det viktig å ha informert godt ut til alle i lokalmiljøet på andre måter enn å ha vært på skolen.
Varighet: Det styrer klubben
Pris: Dette styrer klubben, men vi anbefaler å holde kostandene så lave som mulig. Dette vil øke deltakelsen og mulighet for rekruttering.
Om skolebesøket…
Selv om det er utviklingskonsulenten som utfører selve besøket på skolen så er det viktig at klubben har gjort noe arbeid i forkant, og er klar for å ta imot barna som ønsker å prøve ut innebandy i etterkant. Her følger en liten oppskrift.
- Klubben tar kontakt med utviklingskonsulent med tanke på skolebesøk. Klubben må ha en plan for hvilke skoler og hvilke trinn man ønsker å rekruttere fra.
- Utviklingskonsulenten avtaler med skolen tidspunkt for skolebesøk
- Klubben må lage et informasjonsskriv om innebandyaktiviteten i klubben som skal deles ut til alle elever på selve skolebesøket
- Det er viktig at klubben har en treningstid til de ulike gruppene man da ønsker skal starte med innebandy.
- Avtal med utviklingskonsulenten at man avholder et nybegynnerkurs så tidlig som mulig etter skolebesøk.
- Viktig at klubben har satt av en fast treningstid til de som ønsker å starte
- Avhold et foreldremøte samtidig som barna er på trening nr. 1 eller 2.
- Kommuniser at det er viktig at de foresatte bidrar i klubben for at aktiviteten skal videreføres. He trengs både trenere/lagledere etc.
Illustrasjonen i bildet til venstre viser hvordan samspillet mellom klubb som ønsker rekruttering og bidraget fra oss i forbundet kan fungere i praksis. Det finnes ingen fasit som fungerer optimalt over alt, men vår erfaring er at denne måten å gjøre det på er en god oppskrift på hvordan klubb og forbund kan samarbeide om tiltak som ender med varig økt rekruttering i klubb. Det betinger dog at klubbene evner å få med foreldrene til å bidra i – og rundt – aktiviteten.
Denne siden har vist den primære tiltakspakken vi har for å bistå klubbene med å rekruttere utøvere. Alt dette er klubbstyrt – vi stiller med personell til å gjøre den første rekrutteringsfasen. Det er viktig å huske på at en ting er å få rekruttert de inn til den første klubbtreningen i fra skolebesøket – mens det er helt opp til klubben om man klarer å beholde disse utøverne uke etter uke. Nøkkelen her trenere/lagledere og et sosialt godt miljø. Får man til dette i alle klubbens ulike lag er man godt på vei. Vi anbefaler alle klubber å jobbe for å øke rekrutteringen – og vi i NBF skal selvfølgelig bistå. Kontakt oss nå!