KLUBBDRIFT
Dessverre ser vi ofte at mange idrettslag sliter med å få personer til å engasjere seg i klubbens drift utover det som skjer på selve spilleflaten.. Det er ikke rent sjelden vi hører om klubber som sliter med å få foreldre til å bli trenere/lagledere, eller som har utfordringer med å få på plass et styre. Kanskje kan vi være med på å gi klubbdriften et «puff» i riktig retning?
Vi får med jevne mellomrom tilbakemelding om at klubbene ikke har noen dokumenter som overfører informasjon fra en tillitsvalgt til den neste. Da blir det veldig sårbart når utskiftninger plutselig inntreffer. Viktig informasjon kan glippe. Tenk om det fantes noen dokumenter for hvordan klubben skal styres som enkelt bare kan sendes videre til de neste frivillige. Under forsøker vi å hjelpe dere med å komme i gang!
Noen ganger kan det være tungt å komme i gang med slikt. Her har vi forsøkt å lage noen enkle maler din klubb kan bruke som utgangspunkt for å få nedfelt hvordan dere ønsker å drifte klubben, og hvordan dere ønsker at deres rekrutteringsarbeid skal foregå. Dette er ikke ment som noen fasit, men mer som et oppstartspunkt for en tilpasning til hvordan dere ønsker det.
Alle idrettslag skal ha en vedtatt lov forankret i idrettsorganisasjonens regelverk, samt at man skal arrangere årsmøte en gang i året. De fleste fleridrettslag har god kontroll på det formelle rundt dette, men vi opplever med jevne mellomrom at rene innebandyklubber ikke kjenner godt til hva som faktisk er et krav for å være en klubb i norsk idrett. Dersom man ikke gjennomfører årsmøte eller har et lovverk for klubben kan man faktisk miste medlemskapet i norsk idrett. Vi har her derfor forsøkt å hjelpe innebandyklubbene med å lage ulike maler til akkurat dette.
Lov for idrettslag
Når en klubb stiftes skal det vedtas en lov for idrettslaget. Så kommer det jevnlig oppdateringer av hva som skal være med i dette lovverket, samt at klubben endrer noen av sine interne retningslinjer som krever oppdatering av lovverket. Da må slike endringer vedtas av årsmøtet. Vedlagt er en mal til et slikt lovverk for innebandyklubber.
Årsmøtedokumenter
Det er krav at alle idrettslag gjennomfører et årsmøte en gang i året. Til dette årsmøtet følger krav om innkalling, utsendelse av saksdokumenter og gjennomføring. Dette skal være beskrevet i idrettslagets lovnorm. Norges Idrettsforbund har laget en samleside om dette. Her kan man få en enkel oversikt over hva man må huske på før, under og etter årsmøtet.
Så har vi forsøkt på en enkelt måte å lage maler dere kan ta utgangspunkt i når dere skal kalle inn til årsmøte og utforme en saksliste. Husk at dette er dokumenter som må stemme overens med oppdatert regelverk og lov for deres idrettslag. Vi vet også at mange synes valgkomitearbeid er slitsomt og vanskelig. Vi har her forsøkt å sette sammen noen tips som kan bidra til at dette arbeidet blir satt noe mer i system.
Lokaliser utfordringen
Som klubb eller gruppe i et fleridrettslag som har utfordringer med å få selve driften av laget til å gå «knirkefritt», kan det være lurt å drøfte utfordringene på et styremøte. Hva er det vi sliter med? Hvorfor er det slik? Hvilken endring ville vært optimal? Hvor kan vi få bistand? Slike spørsmål er viktig at et styre i en klubb tør å ta en diskusjon på. Når man har gjort dette vil ha en tydeligere plan det er enklere å få bistand til å få endret på. Det finnes flere steder man kan få ekstern bistand, og vi i Bandyforbundet har våre verktøy for å hjelpe til med driften av våre klubber.
Noen ganger vil bare det å ta en diskusjon på dette internt kunne sette i gang prosesser som kan bedre driften av klubben, mens andre ganger må man ha ekstern bistand. Dette kan være hovedlaget i eget fleridrettslag, det kan være idrettskrets, det kan være et møte med foreldregruppa eller det kan være oss i Bandyforbund.
Vi er ihvertfall klare for å bistå klubbene for å sette i gang gode prosesser omkring dette.
Hvilke tiltak kan vi tilby?
Kurstype: Tillitsvalgtkurs
Målgruppe: Nåværende og potensielle klubbledere, ledere og styremedlemmer i krets/region/seksjon/forbundsstyrer samt representanter fra valgkomité.
Læringsmål: Ny kunnskap, økt forståelse, nye ideer og praktiske vektøy slik at man blir inspirert til å jobbe videre med arbeidet i klubb/krets/region/seksjon/forbund.
Varighet: 8 timer
Pris: Gratis
Kurstype: Kommunikasjon og samarbeid
Målgruppe: Kurset er egnet for trenere, ledere og foresatte med et ønske om å skape bedre samarbeidsklima i klubben, laget og/eller styret.
Læringsmål: Å bidra til ny innsikt i egne lederegenskaper og kommunikasjonsmønster, samt utvikle ferdigheter til å snu vanskelige samarbeidsprosesser til konstruktiv utvikling.
Varighet: 4 timer
Pris: Gratis
Kurstype: Klubbesøk
Målgruppe: Styret i idrettslaget eller styret for grupper i fleridrettslag.
Læringsmål: Å avdekke om idrettslaget trenger noe eller ønsker hjelp til videre utvikling.
Varighet: 1-3 timer
Pris: Gratis
Kurstype: Startmøte
Målgruppe: Klubber er primærmålgruppen. Startmøter kan også brukes i kretser, særforbund, idrettsråd eller andre som ønsker å gjennomføre en utviklingsprosess.
Læringsmål: Skape felles bevissthet om klubbens situasjon. Definere viktige ønsker og behov ut fra situasjonen i klubben. Vurdere og prioritere tiltak for å håndtere behovene. Lage fremdriftsplaner med ansvar og tidsfrist på tiltakene.
Varighet: 2-8 timer
Pris: Gratis
Kurstype: Oppfølgingsmøte
Målgruppe: Styret i idrettslaget eller styret for grupper i fleridrettslag.
Læringsmål: Følge opp avdekte behov og ønsker om hjelp til videre utvikling.
Varighet: 1-3 timer
Pris: Gratis
Kurstype: Virksomhetsplan
Målgruppe: Virksomhetsplan er en prosess som kan kjøres for ledere i klubber/ lag, idrettskretser, særkretser, idrettsråd og særforbund.
Læringsmål: Lære å bruke verktøyet organisasjonsraketten for å lage idrettslagets virksomhetsplan. Bevissthet og eierskap til det verdigrunnlaget som idrettslaget skal fungere etter, idrettslagets virksomhetside og visjon. Bevisst hvilke hovedmål idrettslaget skal jobbe for å realisere. Forståelse for hvordan virksomhetsplanen skal forankres. Bli enige om hvordan dere lager detaljerte handlingsplaner som brukes for å realisere det dere har bestemt i virksomhetsplanen.
Varighet: 15 timer
Pris: Etter avtale med klubb